Over Ons

Welkom op de website van SUAID

Su Aid is een initiatief om inzamelingsacties te doen voor goede doelen, met behulp van het bedrijfsleven, crowd-funding en multimedia.

De aanzet voor Su Aid werd gegeven door Asgar Koster, Sidney Grunberg en Giwani Zeggen. In eerste instantie zouden de drie vrienden alleen een Surinaamse versie produceren van ‘Do They Know it’s Christmas?’, zoals in vele Europese landen gebeurde in verband met het dertigjarig jubileum van de eerste versie en de daaraan gekoppelde inzameling in verband met de uitbraak van het ebolavirus in Afrika.

Terwijl het initiatief in Europa door Bob Geldof op 10 november 2014 werd gelaunched, namen Koster, Grunberg en Zeggen op 20 november definitief het besluit om een Surinaamse versie van het nummer uit te brengen.

Top songwriter Siegfried Gerling werd benaderd om de Surinaamse versie van het lied te schrijven, terwijl een mix aan gearriveerde artiesten en jong taltent werd gevraagd een bijdrage te leveren aan de song.

Naarmate het project vorderde, ontstond het idee om niet alleen een lied uit te brengen, maar er ook een goed doel aan te koppelen. Gekozen werd voor het Het Leger des Heils dat jaarlijks een inzameling doet in Suriname. Een belangrijke partner daarin werd Radio 10 Magic FM, de bekendste en grootste zender in Suriname.

Op 10 december 2014 ging Su Aid van start onder de slagzin ‘Gi Wan Anu’ (Geef/Help een hand), ook de naam van de song die een dag eerder officieel aan het Surinaamse publiek werd gepresenteerd. Het werd geen groot succes, waarbij in ruim tien dagen tijd, ruim SRD 285.000,- (USD 100.000,-) werd ingezameld voor Het Leger des Heils.

Aan Suriname werd de belofte gedaan het volgende jaar terug te komen met wederom een inzamelingsactie. Vanaf 2015 opereert Su Aid als stichting onder de naam ‘Stichting Su Aid’. Elk jaar in december vindt er een inzamelingsactie plaats voor een goed doel. Su Aid stelt daarbij één belangrijke voorwaarde: het project moet duurzaam zijn.

In 2015, 2016 en 2017 werd er achtereenvolgens ingezameld voor kinderen met een beperking, seniorenburger en projecten die sport, kunst en cultuur stimuleren.

In 2018 zet Stichting Su Aid zich in voor de Stichting Voor het Kind (Stivoki), die zich inzet voor meisjes die seksueel zijn misbruikt. In 2016 moest Stivoki door geldgebrek noodgedwongen de deuren sluiten. Sindsdien is het complete gebouw in verval geraakt. Onder leiding van een nieuw bestuur, onder voorzitterschap van de Bisschop van Paramaribo, Monsigneur Karel Choennie, wil Stivoki een doorstart maken.

Su Aid heeft zich gecommitteerd aan dat streven. Om de complete renovatie te voltooien is ruim SRD 1.500.000,- (USD 200.000,-) nodig. Met de toeving ‘Mek Wi Ala Gi Wan Dala’ aan de al bestaande slogan ‘Gi Wan Anu’ wil Su Aid benadrukken dat het mogelijk het streefbedrag te halen. Het land telt ruim 550.000 inwoners. Indien elke Surinamer gemiddeld SRD 2,50 zit, moet het doel van minimaal één miljoen Surinaamse dollar haalbaar zijn.